laatste nieuws

Samen 85 jaar LOTUS-slachtoffer

95c161c3-c40a-4e15-8b62-95e1eecb77d7_thumb840

Een ‘gewone’ bijeenkomst van Lotus Studiekring Oploo in De Wilg in Wilbertoord bleek een verrassingsbijeenkomst voor vier jubilarissen. Coby Gal, Piet van Sambeek en Frank Dekkers werden in het zonnetje gezet voor hun 20-jarig lidmaatschap. Jannie van Eenbergen spande de kroon met haar 25-jarig jubileum.

Lotus staat voor Landelijke Opleiding Tot Uiting van Slachtoffers. “Het doel van Lotus-slachtoffers is een oefening in bedrijfshulpverlening zo realistisch mogelijk te maken”, weet voorzitter Harrie Cillessen. Hij is tevens Lotus-instructeur en -docent, werkt nog steeds in het veld en is met zijn grote staat van dienst heel belangrijk voor de 27 leden tellende vereniging. “Iedere Lotus is een EHBO’er en heeft een opleiding gevolgd van twee jaar in grimeren, acteren, ensceneren en het ontwerpen van ongevalssituaties.”

‘Deel van mijn leven’

Jannie van Eenbergen is de meest ervaren jubilaris. “Ik wilde iets méér doen dan alleen met EHBO bezig zijn. Lotus zijn is een deel van mijn leven geworden. De zware oefeningen vind ik leuk. Ook gezamenlijke EHBO-oefeningen werken goed. Ik doe allerlei gekke dingen. Zo was ik een keer verkleed als junk, ja je moet alles kunnen spelen.”

Coby Gal is 35 jaar EHBO’er en werkzaam als doktersassistente. “Het is voor mij een echte toevoeging en een hobby die niet iedereen heeft. We doen alsof het echt is maar ik zie het ook echt in mijn werk. Ik doe veel Lotus voor Defensie waarbij ik soms na vier dagen werk thuis weer moet afkicken. Ik heb ook een trauma-opleiding bij Defensie gedaan. Bij de oefening loop je in legerkleding en krijg je een geweer. Ik was een keer een moslima in oorlogsgebied en dan weet je wat het is om een aparte behandeling te krijgen. Kruipen in de huid van iemand anders is speciaal.”

Metro-aanslag

Voor Piet van Sambeek en Frank Dekkers is de Lotusvereniging ook een belangrijke levensinvulling. Ze hebben de metro-aanslagen in Madrid nagespeeld. Frank: “Dat was best heel heftig. Ik was als ‘slachtoffer’ minder belangrijk in de pikorde voor de hulpverleners en moest buiten uren in de kou blijven liggen.” Piet had een andere ervaring. “Ik had een gat in mijn hoofd en mijn bekken gebroken en kwam op de operatietafel te liggen. Ze trokken letterlijk de broek van mijn kont. Alles moet immers net echt lijken.”

Voor dood liggen, een doof of blind persoon spelen, daar is Piet goed in. Frank is de grootste lolbroek bij de vereniging maar bloedserieus bij het Lotus zijn. “Wij hebben allemaal een grote koffer met onder andere grimeerspullen. Dat doen we zelf. Het is een zinvolle passie, waarvoor je gewoon tijd moet nemen. Lotus Studiekring Oploo voelt als familie.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s